MAGNETIK-REZONANS SPEKTROSKOPIYASIDA XOLIN VA KREATININNING DIFFUZ ASTROSITOMA TASHXISIDAGI ROLI - Ibragimov Sardorbek Tolib o’g’li,; Shokirova Mehruza Komiljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Magnetik-rezonans  spektroskopiyasi  (MRS)  diffuz  astrositomalarni tashxislashda muhim bo‘lgan invaziv bo‘lmagan tasvirlash usulidir. Xolin (Cho) va kreatinin (Cr) MRS da tahlil qilinadigan muhim metabolitlar bo‘lib, ular tashxis va prognoz  jihatdan  katta  ahamiyatga  ega.  Xolin  hujayra  membranalarining  aylanishi belgisi  sifatida  astrositomalarda  ko‘paygan  hujayra  proliferatsiyasi  tufayli  oshadi, kreatinin  esa  energiya  metabolizmining  barqaror  ko‘rsatkichi  sifatida  ishlatiladi. Cho/Cr  nisbati  ko‘pincha  past  va  yuqori  darajali  glial  o‘smalarni  ajratish  hamda o‘smalarning  rivojlanishini  kuzatish  uchun  ishlatiladi.  Ushbu  maqolada  xolin  va kreatininning  biokimyoviy  ahamiyati,  spektral  xususiyatlari  va  klinik  qo‘llanilishi ko‘rib  chiqilib,  ularning  diffuz  astrositomalarda  differensial  diagnostika,  davolash rejalashtirish va prognozdagi roli tahlil qilinadi.