BARIATRIK JARROHLIK UCHUN OGʻRIQSIZLANTIRISHDA KUZATILADIGAN MUAMMO VA ASORATLAR - Ibragimov Ne’matjon Komiljonovich; Abdumutalov Samandar Roʻziqul oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish: Butun dunyo bo‘yicha 2022-yilga kelib 2,5 milliarddan ortiq kattalar ortiqcha vaznga ega ekanligi ma’lum qilindi. Ularning taxminan 890 million nafari semizlikka chalingan, ya’ni har 8 ta odamdan 1 nafari semizlik bilan yashamoqda. Bu holat sogʻliq uchun jiddiy xavflarni keltirib chiqarishi mumkin va global miqyosda salomatlikni saqlash uchun muhim masala hisoblanadi [13].