TOVUS TAXTI – SAN’AT VA HOKIMIYAT RAMZI - Shaxzoda JALOLOVA (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Boburiylar imperiyasi tarixidagi eng ulug‘vor san’at asarlaridan biri – Tovus taxti haqida so‘z yuritiladi. Bu taxt, nafaqat Boburiylar hokimiyatining  ramzi,  balki  san’at  va  nafislikning  o‘chmas  yodgorligi  sifatida tasvirlangan.  Maqolada  Tovus  taxtining  yaratilish  jarayoni, uning  bezaklari, tarixiy ahamiyati hamda afsonaviy taqdiri haqida ayrim tahlillar keng yoritilgan. Shoh Jahon buyuk  saltanati  uchun  barpo  etgan  ushbu  durdona,  hokimiyat  va  go‘zallikning uyg‘unlashgan timsoli sifatida insoniyat tarixida o‘chmas iz qoldirgan.