RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR TASHQI SAVDO XARAJATLARINI KAMAYTIRISH OMILI SIFATIDA. - Teshaboyev Jasurbek Erkinovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Global  iqtisodiyotning  tobora  raqamlashib  borayotgan  sharoitda  tashqi  savdo raqamli texnologiyalardan foydalanish milliy iqtisodiyotlarning raqobatbardoshligini oshirishga xizmat qiluvchi asosiy faktorlardan biriga aylanmoqda. Xususan, elektron bojxona  platformalari,  blokcheyn,  sunʼiy  intellekt  va  “Big  data”  kabi texnologiyalardan  foydalanish  anʼanaviy  jarayonlarni  takomillashtirib,  bu  boradagi xarajatlarni  sezilarli  kamaytirmoqda.  Bu  kabi  texnologiyalarni  joriy  etgan mamlakatlarda  tashqi  savdo  operatsiyalariga  ishlov  berish  vaqtini 40  foizgacha qisqartirganligi  bu  boradagi  erishiladigan  iqtisodiy  samarani  koʻrsatib,  masalaning dolzarbligini belgilaydi (OECD, 2021).