SIYDIK YO‘LINING YUQORI QISMIDAGI YIRIK TOSHLAR BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI MINIMAL INVAZIV DAVOLASH USULLARI SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAVSIFLANISHI (ADABIYOTLAR SHARHI) - QURBONOV NURIDDIN PANJI O`G`LI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Siydik  yo`li  tosh  kasalligi  qadimgi  davrlardan  ma’lum  bo‘lgan. Bizning  eramizdan  bir  necha  ming  yil  oldin  Misrda  jasadlarni  balzamlash  ba'zi mumiyolanganlarda  buyrak  va  siydik  yo‘lidagi  toshlarni  saqlanib  qolishiga  imkon bo`lgan. Eng qadimgi tosh 1901 yilda arxeolog Smit tomonidan Misrning El Alma qishlog‘i  yaqinida  7000  yil  oldin  ko‘milgan  mumiyodan  topilgan.  Siydik  yo‘lida toshlar ham balzamlangan murdalarda topilgan, ularning ko‘milishi keyingi davrlarga to‘g‘ri keladi. Shunga o‘xshash ma’lumotlarni Gippokrat, Galen, Sels, Abu Ali ibn Sino va boshqa qadimgi olimlarning asarlaridan ham topish mumkin.