SIYDIK YO‘LINING YUQORI QISMIDAGI YIRIK TOSHLARI BILAN KASALLANGAN BEMORLARNI MINIMAL INVAZIV DAVOLASH USULLARI SAMARADORLIGINING QIYOSIY TAVSIFLANISHI - QURBONOV NURIDDIN PANJI O`G`LI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Siydik  yo‘li  tosh  kasalligi  (urolitioz)  dunyo  bo‘ylab  keng  tarqalgan  urologik muammolardan  biri  bo‘lib,  yuqori  siydik  yo‘lida  katta  o‘lchamdagi  toshlarning mavjudligi  bemorlarning  hayot  sifatini  pasaytiradi  va  shoshilinch  tibbiy  yordamga ehtiyojni oshiradi. Hozirgi kungacha bu bemorlarni tekshirish va davolashning optimal algoritmi bo‘yicha yagona fikr yo‘q. Shu sababli, yuqori siydik yo‘lida katta toshlar bilan  og‘rigan  bemorlarni  tekshirishning  samarali  va  maqsadga  muvofiq  usullarini aniqlash dolzarb masala hisoblanadi.