LITERARY CONNECTION BETWEEN ALEXANDER FAYNBERG AND ABDULLA ORIPOV IN UZBEK POETRY: HOMELAND AS A UNIFYING THEME. - Mirag'zamova Oysha Mirsherzod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  tadqiqot  ishi  ikki  mashhur  o‘zbek  shoiri  –  Aleksandr Faynberg va Abdulla Oripov asarlarida vatan (vatan) tushunchasining ramziy ifodasini o‘rganadi.  Faynberg,  o‘zbek  va  rus  tillarida  ijod  qilgan  Sovet  davri  shoiri  sifatida tanilgan bo‘lsa, Abdulla Oripov esa "O‘zbekiston xalq shoiri" deb nishonlangan, ikkala shoir ham o‘z asarlarida milliy o‘zlik, sog‘inch va madaniy davomiylik mavzularini yoritadilar. Faynbergning "Vatan" she’ri va Oripovning "O‘zbegim" asaridan tanlab olingan parcha asosida chuqur tahlil o‘tkazish orqali ushbu tadqiqot har bir shoirning vatanni shaxsiy va jamoaviy o‘zlikni qo‘llab-quvvatlovchi abadiy mavjudot sifatida qanday  tasvirlaganini  ko‘rsatadi.  Bundan  tashqari,  maqolada  Oripovning Faynbergning  noyob  ijodiy  hissasiga  oid  muhim  tanqidiy  izohlari  kiritilgan  bo‘lib, ularning  qo‘shimcha  she’riy  ovozlari  O‘zbek  adabiyotini  qanday  boyitgani ta’kidlanadi.