ОШҚОЗОН ВА ЎН ИККИ БАРМОҚЛИ ИЧАК ЯРАСИДАН ҚОН КЕТИШДАГИ ФАКТОРЛАР. - Махманазаров О.М.,; Хусенов И.Х., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Хулоса. Ҳозирги вақтда айниқса катта ёшдагилар ва қарияларда ошқозон ва ўн  икки  бармоқли  ичак  яраси  сабабли  қон  кетишлар  икки  баробарга  ошди. Ошқозон ичак тизимидан яралар сабабли ўткир қон кетишлардан ўлим ҳолати 5-20 % ни ташкил қилса, шошилинч операциялардан кейин 4-73%, қарияларда эса ушбу кўрсаткич 80% дан юқори.