BOLALARDA O’TKIR PNEVMONIYANING KECHISH XUSUSIYATLARI - USMONOVA ZUHRAXON MAMADALIYEVNA; DEXQONOVA AROFATXON ADHAMJON QIZI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Pnevmoniyalar  -  go’dak yoshdagi bolalar nafas tizimi kasalliklari orasida eng ko’p  uchraydigan  kasallikdir.  Bu  yoshdagi  bolalarni  nafas  tizimining  anatomo-fiziologik  xususiyatlari  o’pka  to’qimasiga  infeksiyani  oson  tushishiga  va  tez tarqalishiga, o’pka shishi rivojlanishiga moyillik tug’diradi. Kasallik ko’pincha O’RVI dan, bronxitlardan so’ng rivojlanadi. Bu esa o’z navbatida pnevmoniyalarni diagnostik usullari,  davolash  va  oldini  olish  choralarini,  reabilitatsiya  usullarini takomillashtirishni  talab  qiladi.  Pnevmoniyalarni  turli  klinik  variantlarining etiologiyasi,  patogenezi,  klinik  shakllarining,  laborator  va  rentgenologik ma’lumotlariga  asoslanib  to’g’ri  diagnoz  qo’yish,  nafas  olish  tizimining  boshqa xastaliklari bilan differensial diagnostikasi, shifoxona va poliklinikalarda, QVP larda davolash, reabilitatsiya va dispanser nazorat qilish muxim ahamiyatga ega.      Maqolada    nafas  olish  sistemasini  anatomo-  fiziologik  xususiyatlari,  hozirgi kunda ko’plab davlatlarda aniqlanayotgan Metapnevmovirus kasalligining birdaniga o’pkaga asorat berib pnevmoniya holatlarini  keltirib chiqarayotganligi va bu holat ayniqsa  bolalarda  tez  rivojlanayotganligini  inobatga  olib  o’tkir  pnevmoniyalarni etiologik va moyil qiluvchi omillari,  pnevmoniyalarni rivojlanish mexanizmlari, o’tkir pnevmoniyalarning turli shakllarini aniqlash, pnevmoniyalarni shakliga ko’ra klinik belgilarini  aniqlash,  nafas  shovqinlarini  differensial  diagnostikasi  ilmiy  asosda yoritilgan.