QO‘QON XONLIGI VA ROSSIYA O‘RTASIDAGI ELCHILIK MUNOSABATLARI - Xalilova Fotimaxon Nishon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Qo‘qon  xonligi  va  Rossiya  o‘rtasidagi  elchilik  munosabatlari tarixiy jihatdan muhim ahamiyatga ega bo‘lgan bir davrni ifodalaydi. Qo‘qon xonligi, XIX asrning birinchi yarmida O‘rta Osiyo hududida mustaqil davlat sifatida tashkil topgan bo‘lib, o‘zining iqtisodiy, madaniy va siyosiy hayotida muhim rol o‘ynagan. Rossiya Imperiyasi esa, o‘sha davrda o‘z ta'sirini kengaytirishga intilayotgan kuchli davlat edi. Bu munosabatlar asosan savdo, diplomatiya va harbiy hamkorlik asosida rivojlangan.  Qo‘qon  xonligi  o‘zining  strategik  joylashuvi  sababli  Rossiya  uchun muhim savdo yo‘llarini nazorat qilish imkonini berdi. Rossiya esa, Qo‘qon xonligida o‘z  ta'sirini  oshirish  va  O‘rta  Osiyodagi  boshqa  davlatlar  bilan  munosabatlarini mustahkamlash maqsadida elchilar yuborishga intildi. Elchilik munosabatlari orqali ikki  tomonlama  savdo  aloqalari  rivojlandi.  Qo‘qon  xonligi  Rossiya  bilan  turli mahsulotlar, xususan, paxta, ipak, va boshqa qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini almashdi. Rossiya esa, Qo‘qon xonligiga harbiy texnika va qurollar, shuningdek, boshqa sanoat mahsulotlarini  yetkazib  berdi.  Bu  savdo  aloqalari  ikki  davlat  o‘rtasida  iqtisodiy jihatdan o‘zaro manfaatlar yaratdi.