QALQONSIMON BEZ KISTA KASALLIGI, DAVOLASH VA OLDINI OLISH CHORA-TADBIRLARI. - Qahhorova Feruza Mahmudovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Qalqonsimon bezni bir juft yuqori va bir juft pastki arteriyalar qon bilan  taʼminlaydi,  simpatik  va  parasimpatik  nerv  tolalari  innervatsiya  qiladi.  U organizmda  modda  va  energiya  almashinuvi  regulyatsiyasida ishtirok  etuvchi  yodli gormon  tiroksin  (T4),  triyodtironin  (TZ)  va  tireokaltsitonin  ishlab  chiqaradi. Qalqonsimon bez funksiyasini markaziy nerv sistemasi, faoliyatini esa gipofiz bezi boshqaradi.