ҚАЛҚОНСИМОН БЕЗ КАСАЛЛИГИ, БЕЛГИЛАРИ, ОЛДИНИ ОЛИШ ЧОРА-ТАДБИРЛАРИ. - Қаҳҳорова Феруза Маҳмудовна (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация.  Қалқонсимон  без  эндокрин  орган,  яъни  гормонлар  ишлаб чиқарадиган  органдир.  У  бўйиннинг  олд  қисмида  деярли  бевосита  терининг остида жойлашган. Қалқонсимон без гормонлари (тироксин ва трииодотиронин) метаболик  жараённи  тартибга  солади.  Бундан  ташқари,  без  организмдаги кальций  алмашинувини  назорати  учун  масъул  бўлган  калситоцин  гормонини ишлаб чиқаради.