BUDJET TASHKILOTLARIDA DAVLAT XARIDLARINI AMALGA OSHIRISHNING JORIY HOLATI VA UNI TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - Yunusova Sevara Turayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Global  iqtisodiy  sharoitlarning  o‘zgaruvchanligi  va  jamiyatning  ijtimoiy ehtiyojlariga javoban, davlat xaridlari tizimi budjet tashkilotlarining barqaror ishlashini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi. Ushbu tizim, budjet mablag‘laridan oqilona foydalanish  orqali,  davlat  tashkilotlari  ehtiyojlarini  qondirish  hamda  iqtisodiy samaradorlikni  oshirishga  xizmat  qiladi. Bugungi  kunda  davlat  xaridlarini samarali amalga oshirish va shaffoflikni ta’minlash dolzarb masalalardan biri hisoblanadi. Davlat xaridlarining samaradorligi asosan jarayonning ochiqligi, unumdorligi va  zamonaviy  texnologiyalarni  joriy  etish  orqali  ta’minlanadi.  Xaridlarni  tartibga soluvchi  yangi  qonunchilik,  masalan,  ikki  bosqichli  xaridlar,  markazlashgan  xarid tizimi  va  hadli  kelishuv  mexanizmlari  jarayonni  takomillashtirishga  qaratilgan.  Bu nafaqat  xaridlarni  osonlashtiradi,  balki  resurslardan  samarali  foydalanishni ta’minlaydi.