O’ZBEKISTON BYUDJETLARARO MUNOSABATLARINI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI (NAVOIY VILOYATI MISOLIDA) - Tuksanov Damir Xalnazarovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O’zbekiston iqtisodiy siyosatida byudjetlararo munosabatlar muhim o’rin tutadi. Ular  mamlakatning  ijtimoiy-iqtisodiy  barqarorligini  ta’minlash,  hududlar  o’rtasida tenglikni  ta’minlash  va  resurslarni  samarali  taqsimlash  uchun  asosiy  mexanizm hisoblanadi. Navoiy viloyati misolida byudjetlararo munosabatlarning xususiyatlari va ularni  takomillashtirish  yo’llari  ko’rib  chiqiladi.  Byudjetlararo  munosabatlar  davlat moliya  tizimining  muhim  qismi  bo’lib,  davlat  daromadlarini  markaziy  va  mahalliy darajada  taqsimlashni  boshqaradi.  Ushbu  tizim  moliyaviy  resurslarni  samarali boshqarish,  hududlararo  iqtisodiy  tenglikni  ta’minlash  va  ijtimoiy  infratuzilmani rivojlantirish uchun zarur shart-sharoitlarni yaratish kabi vazifalarni bajaradi. Navoiy viloyati O’zbekistonda kon sanoati va boshqa strategik tarmoqlar bilan ajralib turadi. Ammo  hududning  iqtisodiy  o’sish  salohiyatidan  to’liq  foydalanish  uchun  byudjet tizimida takomillashtirish talab etiladi.