BAZALT MINERAL XOMASHYOSI ASOSIDA TOʻLDIRILGAN ORGANO- NOORGANIK MATERIALLARNING FIZIK XUSUSIYATLARINI OʻRGANISH - Soatov Nodir Tojiyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada bazalt mineral xomashyosi asosida toʻldirilgan organo-noorganik materiallarning fizik xususiyatlari chuqur o‘rganildi. Tadqiqotda bazalt tolasi yuqori mexanik va issiqlik barqarorligini taʼminlash uchun asosiy komponent sifatida ishlatilgan, polimer matritsa esa strukturaviy yaxlitlikni taʼminlovchi asosiy element sifatida tanlangan. Tayyorlangan materiallar mexanik mustahkamlik, issiqlikka chidamlilik, kimyoviy barqarorlik va mikroyoriqlar hosil boʻlishi bo‘yicha tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, bazalt tolasi tarkibidagi kompozit materiallar yuqori issiqlik barqarorligi, mustahkamlik va ekologik xavfsizlik bilan ajralib turadi. Ushbu materiallar qurilish, aerokosmik va avtomobilsozlik sanoatida qo‘llash uchun istiqbolli hisoblanadi.