QURILISH MATERIALLARI VA ULARNING INNOVATSIYALARI - Sodiqov Yusuf Mamasidiqovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola qurilish materiallarining rivojlanishi va innovatsiyalarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Maqolada qurilish sohasidagi yangi materiallar, ularning afzalliklari va ekologik, iqtisodiy hamda texnik jihatdan ahamiyati batafsil tahlil qilinadi. Yashil qurilish materiallari, nanotexnologiya asosidagi materiallar, 3D bosib chiqarish texnologiyalari va biorag‘iydigan materiallar kabi innovatsiyalar qurilish jarayonlarini qanday soddalashtirishi, samaradorligini oshirishi va atrof-muhitga ta’sirini kamaytirishi muhokama qilinadi. Shuningdek, maqolada ekologik barqarorlik, energiya samaradorligi va qayta ishlanadigan materiallarning ahamiyati yoritiladi. Kelajakda qurilish materiallari sohasida yuz berishi kutilayotgan o‘zgarishlar va istiqbollar, jumladan, aqlli materiallar va seysmik barqarorlikka qaratilgan yangi texnologiyalar haqida ham so‘z yuritiladi. Maqola qurilish materiallarining kelajakdagi rivojlanishi, yangi texnologiyalarni qo‘llash va innovatsion yondashuvlar bilan qurilish sohasining yanada barqaror va samarali rivojlanishini ko‘rsatadi.