XOTIN-QIZLARNI KASB-HUNARGA O‘QITISH - Yermakbayeva Gulbarshin Mavlyanovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada xotin-qizlarni kasb-hunarga o‘rgatishning ijtimoiy va iqtisodiy ahamiyati, jamiyatdagi roli va uning rivojlanishiga ta’siri muhokama qilinadi. Xotin-qizlarni kasb-hunarga tayyorlash jarayoni bugungi kunda jahon miqyosida gender tengligini ta’minlash va iqtisodiy mustaqillikka erishish yo‘lida muhim bosqich sifatida qaraladi. Maqolada, shuningdek, O‘zbekiston ta’lim tizimida xotin-qizlarni kasb-hunarga o‘qitishning mavjud tizimi va uning samaradorligi tahlil qilinadi. Kasb-hunar ta’limida qo‘llanilayotgan innovatsion usullar, jumladan, amaliyotga asoslangan o‘qitish, masofaviy ta’lim, gamifikatsiya, mentorlik tizimi va innovatsion texnologiyalar yordamida xotin-qizlarni yanada samarali tayyorlash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqola xotin-qizlarning kasb-hunar sohasida muvaffaqiyatli faoliyat yuritishlari uchun zarur bo‘lgan ta’lim tizimlarini takomillashtirish va yangi yondashuvlarni joriy etishning ahamiyatini ta’kidlaydi. Ushbu ish jamiyatda gender tengligini ta’minlash, iqtisodiy rivojlanish va xotin- qizlarning o‘z salohiyatlarini to‘liq ro‘yobga chiqarish uchun muhim yo‘nalishlarni belgilab beradi.