KO’ZI OJIZ VA ZAIF KO‘RUVCHI O‘QUVCHILAR UCHUN MO‘LJALLANGAN BRAYL ALIFBOSINING YARATILISH TARIXI - Valiyev Ibrohimxon Ismoilxon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ko’zi ojiz va zaif ko’ruvchi o’quvchilar uchun Barayl alifbosi yaratilgan. Ushbu alifbo asosida imkoniyati cheklangan o’quvchilar ya’ni ko’zi ojiz va zaif ko’ruvchi o’quvchilar ta’lim olishadi. Ko’zi ojiz o’quvchilarda ko’rish qobilyatini mavjud bo’lmasligi ularni ta’lim olishlarini qiynlashtirar edi. Shu sababli ham o’zini ko’rish qobilyati mavjud bo’lmagan lekin ilm olish istagi baland bo’lgan Lui Brayl tomonidan ushbu alifbo tizimi yaratilgan edi. Ushbu maqolada alifboni yaratilish tarixi haqida so’z yuritiladi.