TIBET, UNING TARIXI VA DINIY TUZILISHI - Abduxamidova Gulsoraxon (TADQIQOTLAR, 2025)
Tibet - Oʻrta Osiyoda Tibet xalqi vatani bo‘lgan hududning nomi. O‘rtacha 4,900 metr balandlikda joylashganligi uchun “Dunyoning tomi” deb tanilgan. Shimolida Xitoyning Shinjon-Uygʻur muxtor tumani va Sinxay, sharqida Sichuan, janubida esa Hindiston, Nepal va Butan joylashgan. Tibetning poytaxti Lhasa shahridir. Tibet 27-37 shimoliy kengliklar va 79–99 sharqiy uzunliklar oraligʻida joylashgan boʻlib, hozirgi kunda Xitoy Xalq Respublikasining boshqaruvi ostidagi hududdir. “Tibet” soʻzi Gʻarb tillarida Tebet, Thebet, Thebeth, Tybot, Thibocht shakllarida ishlatiladi. Ushbu atamalar 13-asrgacha borib taqaladi. Oʻrta asr Yevropa sayyohlarining asarlarida “Tebet” va “Tibot” shakllari uchraydi. Moʻgʻul tilida esa Töböt, Tibit, Tibbit, Tibbet, Tibat shaklida qayd etilgan. Fors tilida esa “Tubbat” deb yozilgan.