ÒZBEKISTON RESPUBLIKASI SOLIQ TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YÒLLARI - Bazarova E'tibor Buriyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasi soliq tizimini takomillashtirish yo‘llari tahlil qilingan. Soliq tizimi mamlakat iqtisodiyotining barqaror rivojlanishi, tadbirkorlik muhitini yaxshilash va davlat byudjetining daromadlarini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Maqolada soliq tizimining samaradorligini oshirish bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar, xalqaro tajriba va islohotlarning ahamiyati o‘rganilgan. Tadqiqot davomida soliq siyosatini takomillashtirish uchun soliq yukini optimallashtirish, raqamlashtirish, soliq imtiyozlarini samarali qo‘llash hamda biznes muhitiga ta’sirini baholash kabi muhim yo‘nalishlar tahlil qilingan. Shuningdek, soliq tizimining shaffofligini oshirish, avtomatlashtirilgan soliq monitoringi tizimlarini joriy qilish va raqamli texnologiyalar orqali soliq to‘lovchilarning yukini yengillashtirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Soliq siyosatini strategik rejalashtirish, soliq tushumlarini optimallashtirish va O‘zbekiston tajribasini xalqaro amaliyot bilan taqqoslash orqali samaradorlikni oshirishga qaratilgan takliflar ilgari surilgan. Ushbu tadqiqot natijalari davlat organlari va tadbirkorlar uchun soliq tizimini takomillashtirish bo‘yicha amaliy qo‘llanma sifatida foydalanilishi mumkin.