MAVZU: ARTERIAL QON BOSIMI OSHGAN BEMORNI PARVARISH QILISH - Rasulova Oygul Nurmaxammad qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Arterial gipertenziya, gipertoniya, yuqori qon bosimi – yurak qon-tomir kasalliklari rivojlanishida eng muhim rol oʻynaydigan omil hisoblanadi, bu kabi asoratlardan eng xavflisi infarkt va insultdir. Koʻpchilik yoshi katta insonlar bu muammodan aziyat chekadilar, ammo hozirgi kunda arterial qon bosimning yuqori boʻlishi oʻrta yoshdagi va yosh insonlarda ham uchrab turibdi. Tanometr koʻrsatkichi qachon xavfli hisoblanadi? Gipertonik kriz vaqtida birinchi yordam qanday koʻrsatiladi? Yuqori qon bosimi kasallikning erta bosqichlarida qanday chora tadbirlar qoʻllash kerak? Ushbu maqola orqali bu haqida maʼlumot berib oʻtamiz.