MULOQOTDA MANIPULYATSIYA - Akbaraliyeva Asilaxon Tajiddinovna; Usmonaliyeva Lolaxon Shavkat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anottatsiya: Maqolada muloqotda manipulyatsiya tushunchasi, uning turlari va inson ongiga ta’sir qilish usullari tahlil qilinadi. Manipulyatsiya suhbatdoshning hissiyotlari yoki fikrlash jarayoniga bevosita yoki bilvosita ta’sir ko‘rsatish orqali uni manipulyatorning maqsadlariga mos keladigan qaror qabul qilishga undashni anglatadi. Ushbu jarayonda psixologik bosim, axborotni yashirish yoki buzib ko‘rsatish, gazlighting, haddan tashqari maqtov va qo‘rqitish kabi usullar qo‘llaniladi. Shuningdek, manipulyatsiyadan himoyalanish usullari – tanqidiy fikrlash, hissiy barqarorlik, qat’iy pozitsiyani saqlash va ortiqcha bosimni sezish muhimligi ta’kidlanadi. Ushbu tadqiqot ijtimoiy munosabatlarni yaxshilash va manipulyativ ta’sirlarga qarshi samarali strategiyalarni shakllantirishga qaratilgan.