MEHNAT QONUNCHILIGIDA MEHNAT SHARTNOMASI TUSHUNCHASI, MAZMUNI VA TURLARI - Baymuratov Sultanbek Uzakbaevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Mehnat qonunchiligida mehnat shartnomasi ish beruvchi va xodim o‘rtasidagi rasmiy kelishuv bo‘lib, unda mehnat shartlari, huquq va majburiyatlar belgilab qo‘yiladi. Ushbu shartnoma asosida ishchi o‘z majburiyatlarini bajarishi, ish beruvchi esa mehnat sharoitlarini ta’minlashi lozim. Mehnat shartnomasining asosiy tarkibiy qismlari ish vaqti, mehnat sharoitlari, ish haqi miqdori, intizomiy javobgarlik kabi jihatlarni o‘z ichiga oladi. Mehnat qonunchiligiga ko‘ra, shartnomalar doimiy, muvaqqat va mavsumiy shakllarga bo‘linadi. Ushbu mavzu mehnat huquqlarini himoya qilish va mehnat munosabatlarini tartibga solishda muhim ahamiyat kasb etadi.