TARIXNI O‘RGATISHDA O‘QUVCHILARNI MILLIY VA JAHON MADANIYATLARI BILAN TANISHTIRISHNING AHAMIYATI VA METODLARI - Tursunbekov Mirzabek Joldasbek og‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqola tarixni o‘qitish jarayonida milliy va jahon madaniyatlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganadi. Maqolada tarixning faqat milliy darajada o‘rgatishning cheklovlari, shuningdek, tarixni global miqyosda o‘rgatishning o‘quvchilarga qanday foyda keltirishi haqida so‘z yuritiladi. Milliy tarixni o‘rgatishda o‘quvchilarni o‘z yurtining madaniy merosi bilan tanishtirish, ularni o‘zligini anglashga va madaniyatni qadrlashga undaydi. Shu bilan birga, jahon tarixini o‘rganish o‘quvchilarga turli xalqlar va madaniyatlar o‘rtasidagi aloqalarni tushunishga, global dunyoqarashni shakllantirishga va madaniyatlararo muloqotda bo‘lishga yordam beradi. Maqolada tarixiy aloqalar, madaniy almashinuvlar va o‘zaro ta’sirlar misollari orqali tarixning global bog‘liqligi ko‘rsatilgan. Buyuk Ipak yo‘li, Yevropa va Osiyo o‘rtasidagi madaniy almashinuvlar, shuningdek, Islom, Xitoy va Yevropa ilm-fanining o‘zaro ta’siri misollarida tarixni o‘qitishda jahon madaniyatlarining o‘rni ta’kidlanadi. O‘quvchilarni milliy va jahon madaniyatlari bilan tanishtirish, ularga nafaqat tarixiy voqealar, balki qadriyatlar, urf-odatlar va madaniy an’analar o‘rtasidagi bog‘liqlikni tushunishga yordam beradi. Ushbu maqola tarixni o‘qitishda milliy va jahon madaniyatlarini integratsiyalashning ta’lim jarayoniga qo‘shadigan ahamiyatini ko‘rsatadi va o‘quvchilarda tarixiy bilimlarni, madaniyatlarni tushunishni, global mas’uliyatni va tolerantlikni rivojlantirishga yordam beradi. Maqola o‘qituvchilar, ta’lim sohasi mutaxassislari va ilmiy tadqiqot bilan shug‘ullanayotgan shaxslar uchun tarixni o‘qitishda yangi yondoshuvlar va metodikalarga oid qimmatli tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.