KREDIT TIZIMIGA MUQOBIL ISLOMIY YECHIMLAR - Mamasoliyev Jaloliddin Abduraxmon oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy jamiyatda keng tarqalgan riboviy (foiz asosidagi) kreditlash tizimiga islomiy muqobil yechimlar yoritilgan. Muallif Islom dinida qarz berishda evazsiz manfaat olish qat’iyan man etilganini va bunga oid hech bir mazhab yoki imomlar o‘rtasida ixtilof yo‘qligini ta’kidlaydi. Maqolada riboning zararlarini kamaytirish hamda uning o‘rniga halol yechimlar taklif etiladi. Muallif islomiy moliyaviy yechimlardan ikkitasi — murobaha va kamayib boruvchi shirkat amaliyotlarini misollar bilan tushuntiradi. Murobaha (taqsitli savdo) tizimida xaridor kerakli mahsulotni sotib olish uchun yetarli mablag’ga ega bo‘lmagan holatda vositachi yordamida bo‘lib to‘lash asosida sotib olish jarayoni bayon qilingan. Kamayib boruvchi shirkat esa sheriklik asosida uy-joy yoki boshqa yirik mol-mulk xarid qilishda qo‘llaniladi, bunda sheriklardan biri o‘z ulushini vaqt o‘tishi bilan asta- sekin sotib olishi mumkin. Maqola oxirida muallif har ikki tizimning afzalliklari, shuningdek, kelishuv jarayonida rioya qilinishi lozim bo‘lgan shartlarni sanab o‘tadi. Shuningdek, maqolada ushbu amaliyotlarning shariatga zid emasligi, aksincha, halol va adolatli moliyaviy faoliyatni qo‘llab-quvvatlashi ta’kidlanadi. Maqola Islom moliyasiga qiziquvchilar va kreditlash tizimlariga muqobil izlayotganlar uchun foydali tavsiyalar beradi.