SHILLIQ QAVATNING YALLIG’LANISH JARAYONLARIDA OG’IZ BO’SHLIG’IDAGI O’ZGARISHLAR - Rasulova Mohigul Matyoqub qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Og’iz bo’shlig’ida yallig’lanishning sabablari to’liq tushunilmagan. Shifokorlarga ma’lum bo’lganlar orasida eng ko’p uchraydigan infektsiya, travma yoki allergiya. Ba’zida bu uchta omil bir vaqtning o’zida ta’sir qiladi yoki infektsiya allergik yoki travmatik stomatitga qo’shiladi. Ushbu sabablarni quyida batafsilroq muhokama qilamiz. Og’iz bo’shlig’i shilliq qavati juda issiq yoki qo’pol oziq-ovqat, yomon o’rnatilgan protezlar yoki maydalangan tishlar tufayli shikastlanadi. Travmatik stomatit - og’ziga doimiy ravishda qalam yoki qalam tutish, lablarini, yonoqlarini yoki tilini tishlashga odatlanganlarda tez-tez uchraydigan hodisa. Yallig’lanish belgilari odatda bir necha kun ichida yo’qoladi.