O‘ZBEKISTON IQTISODIYOT SEKTORIDA INGLIZ TILINI O‘RGANISH ISTIQBOLLARI - Bafoyeva Sevinch; Amanbayeva Oydin (TADQIQOTLAR, 2025)
1991-yilda mustaqillikka erishganidan so‘ng jiddiy ijtimoiy-siyosiy va iqtisodiy o‘zgarishlarni boshidan kechirgan O‘zbekistonning iqtisodiy sektorida ingliz tilini bilishning o‘rni tobora ortib bormoqda. [1] O‘zbekiston jahon iqtisodiyotiga integratsiyalashishga intilayotgani sababli, ayniqsa, jadal rivojlanayotgan turizm sanoatida ingliz tilida so‘zlashuvchi mutaxassislarga talab ortdi. [2] [3] Biroq, bu talab toʻliq qondirilmadi, chunki Oʻzbekistonda mavjud boʻlgan ingliz tilida soʻzlashuvchi ekskursiya gidlari va tarjimonlari koʻp hollarda xalqaro tashrif buyuruvchilarning ehtiyojlarini samarali qondirish uchun zarur malaka darajasiga ega emas. [2] Ushbu tadqiqot ishi Oʻzbekistonning iqtisodiy sektorida ingliz tilini oʻrganish istiqbollarini oʻrganishga qaratilgan boʻlib, ingliz tili koʻnikmalarini egallash va undan foydalanishga taʼsir etuvchi omillarga, shuningdek, jahon bozorida ishtirok etish uchun jihozlangan ishchi kuchini shakllantirishda Oʻzbekiston duch kelayotgan muammolar va imkoniyatlarga eʼtibor qaratishdan iborat.