LDPNING UZOQ YILLIK HUKMRONLIGI VA 1990-YILLARGA KELIB INQIROZGA YUZ TUTISHI - Rajabov Javohir Jahongir o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yaponiya Liberal Demokratik Partiyasining (LDP) 1955-1993-yillardagi hukmronligi va 1990-yillarga kelib inqirozga yuz tutish sabablari tahlil qilinadi. LDP uzoq yillar davomida iqtisodiy o‘sish, saylov tizimidagi ustunlik va siyosiy barqarorlik tufayli hukmronlik qilgan. Biroq, 1990- yillarda iqtisodiy inqiroz, korrupsiya mojarolari va ichki siyosiy bo‘linishlar partiyaning zaiflashishiga olib keldi. 1993-yilda LDP tarixda birinchi marta saylovda mag‘lubiyatga uchrab, hokimiyatni muxolifatga topshirdi. Ushbu maqolada LDP inqirozining omillari va 1993-yildagi saylovlarning Yaponiya siyosatiga ta’siri batafsil tahlil qilinadi.