KIYIMLARNI TIKISHDA AN’ANAVIY VA ZAMONAVIY USULLARNI SOLISHTIRISH - Meliqulova Etibor Mardonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola kiyimlarni tikishda an’anaviy va zamonaviy usullarni solishtirishga bag‘ishlangan. Maqolada, avvalo, an’anaviy tikuvchilik usullarining xususiyatlari, afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. An’anaviy usulda mahsulotlar qo‘l mehnati yordamida ishlab chiqarilib, har bir kiyim individual tarzda yaratilib, yuqori sifat va shaxsiylashtirishga asoslanadi. Biroq, bu jarayonning sekinligi va yuqori narxi uning ba’zi cheklovlariga olib keladi. Zamonaviy tikuvchilik usullari esa texnologik inqilobni o‘zida aks ettiradi. Raqamli dizaynlar, avtomatlashtirilgan mashinalar va robotlar yordamida ishlab chiqarish jarayonlari tezlashtiriladi, samaradorlik oshiriladi va ishlab chiqarish xarajatlari kamaytiriladi. Ushbu usulda kichik, oddiy o‘zgarishlar bilan keng miqyosda va bir xil sifatdagi kiyimlarni tezda ishlab chiqarish mumkin. Biroq, ba’zi hollarda zamonaviy texnologiyalar yaratuvchanlikni va shaxsiylashtirishni cheklashi mumkin. Maqolada an’anaviy va zamonaviy tikuvchilik usullarining o‘xshashliklari va farqlari batafsil tahlil qilinadi, va har ikki yondashuvning o‘ziga xos afzalliklari ko‘rsatiladi. Shuningdek, kelajakda ushbu ikki usulning sintezi va integratsiyasining tikuvchilik sanoatida qanday yangiliklarni keltirib chiqarishi mumkinligi haqida fikrlar bildiriladi. Ilmiy maqola, tikuvchilik sohasida ishlovchi mutaxassislar va talabalar uchun amaliy ahamiyatga ega bo‘lib, tikuvchilik jarayonlarini modernizatsiya qilish va samarali boshqarish yo‘llari haqida chuqurroq tushuncha hosil qilishga yordam beradi.