QISHLOQ XO‘JALIK MAHSULOTLARINI SAQLASH VA QAYTA ISHLASHDA ENERGIYA SAMARADORLIGI - Vafoyeva Lola (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashda energiya samaradorligini oshirishga qaratilgan. Qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va qayta ishlash jarayonlari ko‘plab energiya resurslarini talab qiladi, bu esa atrof-muhitga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shuning uchun, energiya samaradorligini oshirish va yangi texnologiyalarni joriy etish, iqtisodiy samaradorlikni va ekologik xavfsizlikni ta’minlash uchun muhimdir. Maqolada qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlashda samarali sovutish texnologiyalarini, energiya tejovchi yoritish tizimlarini, izolyatsiya materiallarini va qayta ishlash jarayonlarida issiqlikni qayta ishlash texnologiyalarini qo‘llashning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish, masalan, quyosh va shamol energiyasidan foydalanish orqali energiya sarfini kamaytirishning samarali usullari tahlil etiladi. Maqolada o‘rganilgan texnologiyalarning qo‘llanilishi, qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashda energiya samaradorligini oshirishda muhim omil bo‘lib, ular iqtisodiy xarajatlarni kamaytirish va atrof-muhitga zarar keltirishni kamaytirish imkoniyatlarini yaratadi. Shuningdek, ilg‘or texnologiyalardan foydalanish bilan bog‘liq ba’zi qiyinchiliklar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham keltirilgan. Maqola, qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va qayta ishlash jarayonlarida energiya samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy tadqiqotlar va texnologiyalarni kengaytirish zarurati haqida xulosa qiladi. Bu o‘z navbatida, ishlab chiqarish jarayonlarining barqaror rivojlanishini ta’minlash va ekologik xavfsizlikni oshirish uchun muhim ahamiyatga ega.