BAZALT MINERAL XOMASHYOSI ASOSIDA TOʻLDIRILGAN ORGANO- NOORGANIK MATERIALLARNING FIZIK XUSUSIYATLARINI OʻRGANISH - Soatov Nodir Tojiyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada bazalt mineral xomashyosi asosida toʻldirilgan organo-noorganik  materiallarning  fizik  xususiyatlari  chuqur  o‘rganildi.  Tadqiqotda bazalt  tolasi  yuqori  mexanik  va  issiqlik  barqarorligini  taʼminlash  uchun  asosiy komponent  sifatida  ishlatilgan,  polimer  matritsa  esa  strukturaviy  yaxlitlikni taʼminlovchi  asosiy  element  sifatida  tanlangan.  Tayyorlangan  materiallar  mexanik mustahkamlik,  issiqlikka  chidamlilik,  kimyoviy  barqarorlik  va  mikroyoriqlar  hosil boʻlishi bo‘yicha tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, bazalt tolasi tarkibidagi kompozit materiallar yuqori issiqlik barqarorligi, mustahkamlik va ekologik xavfsizlik bilan  ajralib  turadi.  Ushbu  materiallar  qurilish,  aerokosmik  va  avtomobilsozlik sanoatida qo‘llash uchun istiqbolli hisoblanadi.