O‘QUVCHILARNING INFORMATIKA SOHASIDAGI BILIMLARINI BAHOLASH VA ULARNI RIVOJLANTIRISH UCHUN TEST VA DASTURIY VOSITALARNI YARATISH - Xudoyberdiyeva Shoxsanam Tuyg‘unova (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA  Ushbu  ilmiy  maqola  informatika  fanini  o‘qitishda o‘quvchilarning  bilimlarini  baholash  va  ularni  rivojlantirishda  test  va  dasturiy vositalarni  yaratishning  ahamiyatini  tahlil  qiladi.  Maqolada  an’anaviy  baholash usullari  va  zamonaviy  texnologiyalarning  o‘qitish  jarayoniga  qo‘shgan  hissasi muhokama qilinadi. Testlar va dasturiy vositalar yordamida o‘quvchilarning bilimlari real  vaqt  davomida  baholanadi  va  ularning  amaliy  ko‘nikmalarini  rivojlantirish imkoniyati yaratiladi. Shuningdek, maqolada informatika o‘quvchilari uchun interaktiv testlar,  avtomatik  baholash  tizimlari,  shaxsiylashtirilgan  o‘qitish  platformalari  va dasturiy simulyatsiyalarning foydalari ko‘rsatilgan. O‘quvchilarni motivatsiya qilish, ularning  bilim  darajasini  yaxshilash  va  ta’lim  tizimini  optimallashtirishda  bu vositalarning  o‘rni  va  samaradorligi  haqida  batafsil  ma'lumot  berilgan.  Maqola informatika  fanini  o‘qitishda  innovatsion  yondashuvlarni  qo‘llashning  dolzarbligini ta’kidlaydi  va  ta’lim  jarayonini  samarali  tashkil  etish  uchun  zamonaviy texnologiyalarni joriy etishning zarurligini ko‘rsatadi.