TIBET, UNING TARIXI VA DINIY TUZILISHI - Abduxamidova Gulsoraxon, (TADQIQOTLAR, 2025)
Tibet - Oʻrta Osiyoda Tibet xalqi vatani bo‘lgan hududning nomi. O‘rtacha 4,900 metr  balandlikda  joylashganligi  uchun  “Dunyoning  tomi”  deb  tanilgan.  Shimolida Xitoyning Shinjon-Uygʻur muxtor tumani va Sinxay, sharqida Sichuan, janubida esa Hindiston, Nepal va Butan joylashgan. Tibetning poytaxti Lhasa shahridir. Tibet 27-37 shimoliy kengliklar va 79–99 sharqiy uzunliklar oraligʻida joylashgan boʻlib,  hozirgi  kunda  Xitoy  Xalq  Respublikasining  boshqaruvi  ostidagi  hududdir. “Tibet”  soʻzi  Gʻarb  tillarida  Tebet,  Thebet,  Thebeth,  Tybot,  Thibocht  shakllarida ishlatiladi.  Ushbu  atamalar  13-asrgacha  borib  taqaladi.  Oʻrta  asr  Yevropa sayyohlarining  asarlarida  “Tebet”  va  “Tibot” shakllari uchraydi. Moʻgʻul  tilida  esa Töböt, Tibit, Tibbit, Tibbet, Tibat shaklida qayd etilgan. Fors tilida esa “Tubbat” deb yozilgan.