BOLALAR ADABIYOTI ORQALI MILLIY QADRIYATLAR VA KOMPETENSIYALARNI SHAKLLANTIRISHNING AHAMIYATI - Abdullayeva Madinaxon (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish   Milliy qadriyatlar har bir xalqning ma'naviy poydevorini tashkil etuvchi muhim elementlar bo‘lib, ular orqali jamiyat o‘zligini anglaydi, tarixiy merosini saqlaydi va kelajak  avlodlarga  yetkazadi.  Bolalar  tarbiyasi  esa  bu  qadriyatlarni  yosh  avlodga singdirishning  eng  samarali  yo‘li  hisoblanadi.  Ayniqsa,  boshlang‘ich  sinf o‘quvchilarida  milliy  qadriyatlarni  shakllantirish  va  zarur  kompetensiyalarni rivojlantirish ularning shaxsiyati va dunyoqarashiga katta ta’sir ko‘rsatadi. Shu nuqtayi nazardan, bolalar adabiyoti milliy qadriyatlarni targ‘ib qilish va bolalarda zamonaviy ta’lim  talablariga  javob  beradigan  qobiliyatlarni  shakllantirishning  kuchli  vositasi sifatida e’tiborni tortadi.Bolalar adabiyoti, bir tomondan, yosh bolalarning ma’naviy va  axloqiy  rivojlanishida  yordam  beradi,  boshqa  tomondan  esa,  ularning  shaxsiy salohiyatini  yuksaltirishga  xizmat  qiladi.  Milliy  ertaklar,  hikoyalar  va  she’rlardagi mavzular orqali o‘quvchilar yaxshilik va yomonlikni ajrata oladi, madaniy me’yorlar va  qadriyatlarni  anglaydi  hamda  ijodiy  fikrlashni  rivojlantiradi.  Ertaklardagi vatanparvarlik,  jasorat  va  adolat  kabi  mavzular  bolalarda  milliy  g‘urur  hissini uyg‘otadi va ularni ijtimoiy jihatdan faol shaxslarga aylantiradi.