DIVIANT XULQ ATVORLI O‘QUVCHILAR BILAN ISHLASHDA MAKTAB AMALIYOTCHI PSIXOLOGINING ROLI - Mannonov Ulug‘bek Abdulboqiyevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada diviant xulq-atvorli o‘quvchilar bilan ishlashda maktab amaliyotchi psixologining roli va ahamiyati o‘rganiladi. Diviant xulq-atvorli o‘quvchilar  ko‘pincha  ijtimoiy  normativlarga  muvofiq  kelmaydigan  xulq-atvorlarni namoyon  etadilar.  Ularning  xulq-atvoriga  ta'sir  qiluvchi  omillar  ko‘p,  jumladan biologik,  psixologik,  oilaviy  va  ijtimoiy  omillar.  Maktab  psixologining  vazifasi  bu o‘quvchilarning psixologik holatini aniqlash, ularga individual yondashuvni amalga oshirish va ijtimoiy muhitda muvaffaqiyatli yashashga yordam berishdir. Maqolada psixologning  turli  metodlari,  masalan,  individual  va  guruh  terapiyasi,  ijtimoiy-emotsional  o‘rganish  dasturlari,  oila  bilan  hamkorlik  qilishning  ahamiyati  va o‘quvchilarning  xulq-atvorini  tuzatishdagi  samarali  strategiyalar  ko‘rib  chiqiladi. Shuningdek, psixologning maktabdagi barcha tarafdorlari – o‘qituvchilar, ota-onalar va ma'muriyat bilan hamkorligi o‘quvchilarning ijtimoiy moslashuvini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega.