ÒZBEKISTON RESPUBLIKASI SOLIQ TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YÒLLARI - Bazarova E'tibor Buriyevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasi  soliq  tizimini takomillashtirish  yo‘llari  tahlil  qilingan.  Soliq  tizimi  mamlakat  iqtisodiyotining barqaror  rivojlanishi,  tadbirkorlik  muhitini  yaxshilash  va  davlat  byudjetining daromadlarini  oshirishda  muhim  rol  o‘ynaydi.  Maqolada  soliq  tizimining samaradorligini  oshirish  bo‘yicha  zamonaviy  yondashuvlar,  xalqaro  tajriba  va islohotlarning  ahamiyati  o‘rganilgan.  Tadqiqot  davomida  soliq  siyosatini takomillashtirish  uchun  soliq  yukini  optimallashtirish,  raqamlashtirish,  soliq imtiyozlarini samarali qo‘llash hamda biznes muhitiga ta’sirini baholash kabi muhim yo‘nalishlar tahlil qilingan. Shuningdek, soliq tizimining shaffofligini oshirish, avtomatlashtirilgan soliq monitoringi  tizimlarini  joriy  qilish  va  raqamli  texnologiyalar  orqali  soliq to‘lovchilarning  yukini  yengillashtirish  bo‘yicha  tavsiyalar  ishlab  chiqilgan.  Soliq siyosatini strategik rejalashtirish, soliq tushumlarini optimallashtirish va O‘zbekiston tajribasini  xalqaro  amaliyot  bilan  taqqoslash  orqali  samaradorlikni  oshirishga qaratilgan  takliflar  ilgari  surilgan.  Ushbu  tadqiqot  natijalari  davlat  organlari  va tadbirkorlar uchun soliq tizimini takomillashtirish bo‘yicha amaliy qo‘llanma sifatida foydalanilishi mumkin.