MAVZU: ARTERIAL QON BOSIMI OSHGAN BEMORNI PARVARISH QILISH - Rasulova Oygul Nurmaxammad qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Arterial  gipertenziya,  gipertoniya,  yuqori  qon  bosimi  –  yurak  qon-tomir kasalliklari  rivojlanishida  eng  muhim  rol  oʻynaydigan  omil  hisoblanadi,  bu  kabi asoratlardan  eng  xavflisi  infarkt  va  insultdir.  Koʻpchilik  yoshi  katta  insonlar  bu muammodan aziyat chekadilar, ammo hozirgi kunda arterial qon bosimning yuqori boʻlishi oʻrta yoshdagi va yosh insonlarda ham uchrab turibdi. Tanometr koʻrsatkichi qachon  xavfli  hisoblanadi?  Gipertonik kriz vaqtida  birinchi  yordam  qanday koʻrsatiladi? Yuqori qon bosimi kasallikning erta bosqichlarida qanday chora tadbirlar qoʻllash kerak? Ushbu maqola orqali bu haqida maʼlumot berib oʻtamiz.