MULOQOTDA MANIPULYATSIYA - Akbaraliyeva Asilaxon Tajiddinovna; Usmonaliyeva Lolaxon Shavkat qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anottatsiya: Maqolada muloqotda manipulyatsiya tushunchasi, uning turlari va inson  ongiga  ta’sir  qilish  usullari  tahlil  qilinadi.  Manipulyatsiya  suhbatdoshning hissiyotlari yoki fikrlash jarayoniga bevosita yoki bilvosita ta’sir ko‘rsatish orqali uni manipulyatorning  maqsadlariga  mos  keladigan  qaror  qabul  qilishga  undashni anglatadi.  Ushbu  jarayonda  psixologik  bosim,  axborotni  yashirish  yoki  buzib ko‘rsatish, gazlighting, haddan tashqari maqtov va qo‘rqitish kabi usullar qo‘llaniladi. Shuningdek,  manipulyatsiyadan  himoyalanish  usullari  –  tanqidiy  fikrlash,  hissiy barqarorlik,  qat’iy  pozitsiyani  saqlash  va  ortiqcha  bosimni  sezish  muhimligi ta’kidlanadi.  Ushbu  tadqiqot  ijtimoiy  munosabatlarni  yaxshilash  va  manipulyativ ta’sirlarga qarshi samarali strategiyalarni shakllantirishga qaratilgan.