MEHNAT QONUNCHILIGIDA MEHNAT SHARTNOMASI TUSHUNCHASI, MAZMUNI VA TURLARI - Baymuratov Sultanbek Uzakbaevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mehnat  qonunchiligida  mehnat  shartnomasi  ish  beruvchi  va xodim  o‘rtasidagi  rasmiy  kelishuv  bo‘lib,  unda  mehnat  shartlari,  huquq  va majburiyatlar belgilab qo‘yiladi. Ushbu shartnoma asosida ishchi o‘z majburiyatlarini bajarishi,  ish  beruvchi  esa  mehnat  sharoitlarini  ta’minlashi  lozim.  Mehnat shartnomasining asosiy tarkibiy qismlari ish vaqti, mehnat sharoitlari, ish haqi miqdori, intizomiy javobgarlik kabi jihatlarni o‘z ichiga oladi. Mehnat qonunchiligiga ko‘ra, shartnomalar  doimiy,  muvaqqat  va  mavsumiy  shakllarga  bo‘linadi.  Ushbu  mavzu mehnat huquqlarini himoya qilish va mehnat munosabatlarini tartibga solishda muhim ahamiyat kasb etadi.