TARIXNI O‘RGATISHDA O‘QUVCHILARNI MILLIY VA JAHON MADANIYATLARI BILAN TANISHTIRISHNING AHAMIYATI VA METODLARI - Tursunbekov Mirzabek Joldasbek og‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy  maqola tarixni o‘qitish jarayonida milliy va jahon madaniyatlari o‘rtasidagi bog‘liqlikni o‘rganadi. Maqolada tarixning faqat milliy darajada o‘rgatishning cheklovlari, shuningdek, tarixni global miqyosda o‘rgatishning o‘quvchilarga qanday foyda keltirishi haqida so‘z yuritiladi. Milliy tarixni o‘rgatishda o‘quvchilarni  o‘z  yurtining  madaniy  merosi  bilan  tanishtirish,  ularni  o‘zligini anglashga va madaniyatni qadrlashga undaydi. Shu bilan birga, jahon tarixini o‘rganish o‘quvchilarga turli xalqlar va madaniyatlar o‘rtasidagi aloqalarni tushunishga, global dunyoqarashni  shakllantirishga  va  madaniyatlararo  muloqotda  bo‘lishga  yordam beradi. Maqolada tarixiy aloqalar, madaniy almashinuvlar va o‘zaro ta'sirlar misollari orqali tarixning global bog‘liqligi ko‘rsatilgan. Buyuk Ipak yo‘li, Yevropa va Osiyo o‘rtasidagi madaniy almashinuvlar, shuningdek, Islom, Xitoy va Yevropa ilm-fanining o‘zaro ta'siri misollarida tarixni o‘qitishda jahon madaniyatlarining o‘rni ta'kidlanadi. O‘quvchilarni milliy va jahon madaniyatlari bilan tanishtirish, ularga nafaqat tarixiy voqealar, balki qadriyatlar, urf-odatlar va madaniy an'analar o‘rtasidagi bog‘liqlikni tushunishga  yordam  beradi.  Ushbu  maqola  tarixni  o‘qitishda  milliy  va  jahon madaniyatlarini  integratsiyalashning  ta'lim  jarayoniga  qo‘shadigan  ahamiyatini ko‘rsatadi  va  o‘quvchilarda  tarixiy  bilimlarni,  madaniyatlarni  tushunishni,  global mas'uliyatni  va  tolerantlikni  rivojlantirishga  yordam  beradi.  Maqola  o‘qituvchilar, ta'lim sohasi mutaxassislari va ilmiy tadqiqot bilan shug‘ullanayotgan shaxslar uchun tarixni o‘qitishda yangi yondoshuvlar va metodikalarga oid qimmatli tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.