KIYIMLARNI TIKISHDA AN’ANAVIY VA ZAMONAVIY USULLARNI SOLISHTIRISH - Meliqulova Etibor Mardonovna, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA  Ushbu  ilmiy  maqola  kiyimlarni  tikishda  an’anaviy  va zamonaviy  usullarni  solishtirishga  bag‘ishlangan.  Maqolada,  avvalo,  an’anaviy tikuvchilik  usullarining  xususiyatlari,  afzalliklari  va  kamchiliklari  tahlil  qilinadi. An’anaviy usulda mahsulotlar qo‘l mehnati yordamida ishlab chiqarilib, har bir kiyim individual tarzda yaratilib, yuqori sifat va shaxsiylashtirishga asoslanadi. Biroq, bu jarayonning sekinligi va yuqori narxi uning ba'zi cheklovlariga olib keladi. Zamonaviy tikuvchilik  usullari  esa  texnologik  inqilobni  o‘zida  aks  ettiradi.  Raqamli  dizaynlar, avtomatlashtirilgan  mashinalar  va  robotlar  yordamida  ishlab  chiqarish  jarayonlari tezlashtiriladi,  samaradorlik  oshiriladi  va  ishlab  chiqarish  xarajatlari  kamaytiriladi. Ushbu  usulda  kichik,  oddiy  o‘zgarishlar  bilan  keng  miqyosda  va  bir  xil  sifatdagi kiyimlarni  tezda  ishlab  chiqarish  mumkin.  Biroq,  ba'zi  hollarda  zamonaviy texnologiyalar yaratuvchanlikni va shaxsiylashtirishni cheklashi mumkin. Maqolada an’anaviy  va  zamonaviy  tikuvchilik  usullarining  o‘xshashliklari  va  farqlari  batafsil tahlil  qilinadi,  va  har  ikki  yondashuvning  o‘ziga  xos  afzalliklari  ko‘rsatiladi. Shuningdek,  kelajakda  ushbu  ikki  usulning sintezi va  integratsiyasining tikuvchilik sanoatida qanday yangiliklarni keltirib chiqarishi mumkinligi haqida fikrlar bildiriladi. Ilmiy maqola, tikuvchilik sohasida ishlovchi mutaxassislar va talabalar uchun amaliy ahamiyatga  ega  bo‘lib,  tikuvchilik  jarayonlarini  modernizatsiya  qilish  va  samarali boshqarish yo‘llari haqida chuqurroq tushuncha hosil qilishga yordam beradi.