QISHLOQ XO‘JALIK MAHSULOTLARINI SAQLASH VA QAYTA ISHLASHDA ENERGIYA SAMARADORLIGI - Vafoyeva Lola (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu ilmiy maqola qishloq xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va  qayta  ishlashda  energiya  samaradorligini  oshirishga  qaratilgan.  Qishloq  xo‘jalik mahsulotlarini saqlash va qayta ishlash jarayonlari ko‘plab energiya resurslarini talab qiladi, bu esa atrof-muhitga salbiy ta'sir ko‘rsatishi mumkin. Shuning uchun, energiya samaradorligini oshirish va yangi texnologiyalarni joriy etish, iqtisodiy samaradorlikni va  ekologik  xavfsizlikni  ta'minlash  uchun  muhimdir.  Maqolada  qishloq  xo‘jalik mahsulotlarini  saqlashda  samarali  sovutish  texnologiyalarini,  energiya  tejovchi yoritish tizimlarini, izolyatsiya materiallarini va qayta ishlash jarayonlarida issiqlikni qayta ishlash texnologiyalarini qo‘llashning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, qayta  tiklanuvchi  energiya  manbalaridan  foydalanish,  masalan,  quyosh  va  shamol energiyasidan  foydalanish  orqali  energiya  sarfini  kamaytirishning  samarali  usullari tahlil etiladi. Maqolada o‘rganilgan texnologiyalarning qo‘llanilishi, qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashda energiya samaradorligini oshirishda muhim omil bo‘lib, ular iqtisodiy xarajatlarni kamaytirish va atrof-muhitga zarar keltirishni kamaytirish  imkoniyatlarini  yaratadi.  Shuningdek,  ilg‘or  texnologiyalardan foydalanish  bilan  bog‘liq  ba'zi  qiyinchiliklar  va  ularni  bartaraf  etish  yo‘llari  ham keltirilgan.  Maqola,  qishloq  xo‘jalik  mahsulotlarini  saqlash  va  qayta  ishlash jarayonlarida  energiya  samaradorligini  oshirishga  qaratilgan  ilmiy  tadqiqotlar  va texnologiyalarni kengaytirish zarurati haqida xulosa qiladi. Bu o‘z navbatida, ishlab chiqarish jarayonlarining barqaror rivojlanishini ta'minlash va ekologik xavfsizlikni oshirish uchun muhim ahamiyatga ega.