VIRUSLI GEPATIT KASALLIGI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Virusli  gepatit –  oʻtkir  yuqumli kasallik; jigar hujayralarining zararlanishi, umumiy intoksikatsiya belgilari,  teri  va  shilliq  qavatlarning  sargʻayishi,  peshobning toʻq sariq yoki „pivo“ga oʻxshash, najasning oqimtir tusga (gilvata rangiga) kirishi, jigar, baʼzan taloqning ham kattalashishi bilan ifodalanadi. Virusli gepatit deganda bir-biriga  oʻxshash  olti  xil  gepatit  tushuniladi,  bular  A,  V,  S,  D,  Ye, G viruslari qoʻzgʻatadigan kasalliklardir. Ular yuqishiga qarab ogʻiz orqali (A, Ye) va parenteral  yoʻl  bilan  yuqadigan  (B,  S,  D,  G)  xillarga  ajratiladi.  A  va  Ye  virusli gepatitlarda viruslar bemorning axlati orqali tashqariga chiqadi. Shuning uchun axlat, suv,  oziq-ovqat  mahsulotlari,  bemor  foydalangan  buyum  va  narsalardan  ifloslanish juda xavfli hisoblanadi.