TIBBIYOT XODIMLARINI FAOLIYATIDA ETIKA DEONTOLOGIYA MASALALARI - Do’stmurodova Mayramxon Tojixo’jayevna (TADQIQOTLAR, 2025)
Tibbiyot  deontologiyasi —  tibbiyot  xodimlarining  kasbga  aloqador  etikasi, doridarmon,  umuman  davoning  taʼsirini  oshirishga  karatilgan  xulqatvor  taomillari. Deontologiya, yaʼni kishining xulqi, odobi haqidagi tushuncha 16-asrning boshlarida ingliz  faylasufi  va  iqtisodchisi  I.  Bentam  tomonidan  taomilga  kiritilgan.  Tibbiyot deontologiyasiga  oid  maʼlumotlar  uzoqtarixga  ega.  Aslida,  Tibbiyot  deontologiyasi keng falsafiy mazmunga ega boʻlib, bir qancha yoʻnalishlardan iborat:— shifokor bilan bemor  oʻrtasidagi;—  shifokor  bilan  bemorning  yaqin  kishilari  oʻrtasidagi munosabat;— shifokorning hamkasblari bilan munosabati va hokazo.