MAVZU: ANTISEPTIK VA DEZINFEKSIYA QILUVCHI DORI VOSITALARI - Davronova Sayyoraxon Isroilovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANTISEPTIK  VOSITALAR  (anti  …  va  yun.  septikos —  chirish)  tib-biyotda —  teri,  gavda  boʻshlioʻlari,  jarohat  yuzasi  va  boshqa  joylardagi  kasallik qoʻzgʻatuvchi  mikroblarga  nisbatan  kushandalik  xususiyatiga  ega  moddalar.  Ular odamga unchalik taʼsir qilmaydi, asosan dezinfeksiyalash, teri va shilliq pardalarga surtish,  jarohatlar  va  gavda  boʻshliqlarini  chayish  uchun  ishlatiladi.  Antiseptik vositalar  tibbiyotdaga  galogenli  (xlor,  yod  va  boshqalar)  birikmalar,  xloramin, pantotsid,  Lyugol  eritmasi;  yodning  spirtdagi  eritmasi,  yo-doform  va  boshqa oksidlovchilar  (kaliy  per-manganat,  vodorod  peroksid),  simob  (su-lema,  simobli mazlar)  va  kumush  (lyapis,  protargol  va  boshqalar)  birikmalari,  spirtlar,  fenollar (karbol kislota va boshqalar), baʼzi boʻyoqlar (rivanol, metilen koʻki, bril-liant yashili va boshqalar) kiradi. Texnikada — yogʻoch materiallarni chirishdan asrash, ularning mustahkamligini  kamaytiruvchi  zamburugʻlardan  saqlash  uchun  ish-latiladigan moddalar. Antiseptik vositalar tibbiyotda moysimon, suvda eruvchan va erimaydigan xillarga  boʻlinadi.  Yogʻoch  buyumlar  yoki  materiallarga,  koʻpincha,  antiseptik suyuqliklar  shimdiriladi  yoki  ularning  sirtiga  maxsus  pastalar  surtiladi.  Suvda erimaydigan,  ammo  organik  eritmalarda  eritib  ishlatiladigan  Antiseptik  vositalar tibbiyotda ga pentaxlorfenol, betanaftollar va termoplastik materiallardan petrolatum kiradi.  Antiseptik  vositalar  tibbiyotda  temir  yoʻl  shpallari,  telegraf  ustunlari, gidrotexnika inshootlaridagi yogʻoch qismlarga shimdiriladi.