MAVZU: ATROF- MUHIT OMILLARINI INSON SALOMATLIGIGATA’SIRI - To’ychiyev Paxlavon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  atrof-muhitga  ko'plab  kimyo  sanoati korxonalaridan  kiruvchi  bir  qator  kimyoviy  mutagenlar  ham  aniqlangan.  Bir  qator virusli  kasalliklar  ham  mutagen  ta'sirga  egabo'lib,shaxsning  irsiyatini  o'zgaruvchan qiladi va patologiyalarga irsiy moyillikni keltirib chiqaradi.Ekopatologiya atrof-muhit omillaridan kelib chiqqan kasalliklar. Avvalo, bular asosan to'yib ovqatlanmaslik yoki ortiqcha ovqatlanish bilan bog'liq "turmush tarzi kasalliklari" dir. Oziqlanishning etarli emasligi  bilan  oziq-ovqat  tarkibidagi  vitaminlar,  mikroelementlar,  oqsillar me'yordanpast  bo'ladi,bu  esa  sog'liqning  jiddiy  buzilishiga  olib  keladi.  Ortiqcha ovqatlanish  bilan  semirish  rivojlanadi,  budiabet,  saraton  va  yurak-qon  tomir kasalliklari  kabi  jiddiy  patologiyalarga  olib  keladi.  Shuninguchunovqatlanishning ortiqcha  yoki  nomutanosibligi  uning  etishmasligidan  kam  halokatli  rol  o'ynashi haqidaqisqacha bayon etilgan.