TURKIYA KONSTITUTSIYASIDA AYOLLAR HUQUQLARI - Kurbanov Xayrulla Yunusovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqola  Turkiya  Konstitutsiyasiga  gender  tenglik prinsipining  kiritilishiga  sabab  bo‘lgan  tarixiy,  siyosiy  va  ijtimoiy  omillarni  tahlil qiladi.  1923  yilda  Turkiya  Respublikasi  tashkil  topgandan  so‘ng,  Mustafa  Kamol Otaturk modernizatsiya va gender tengligini rivojlantirishga katta e’tibor qaratdi. 1926 yilda  qabul  qilingan  Turk  fuqarolik  kodeksi  shariat  qoidalarini  bekor  qilib,  ayollar uchun  huquqiy  tenglikni  ta’minladi.  Shuningdek,  1934  yilda  ayollarga  saylash  va saylanish  huquqi  berilishi  muhim  burilish  bo‘ldi.  Maqolada  Turkiyaning  xalqaro huquqiy  majburiyatlarga,  jumladan,  BMTning  Inson  huquqlari  umumjahon deklaratsiyasi va CEDAW konvensiyasiga qo‘shilishi, shuningdek, ayollar huquqlari harakatlari va feministik guruhlarning roli ko‘rsatib o‘tiladi.