НЕФТ ВА ГАЗ ҚУДУҚЛАРИНИНГ УСТКИ ҚУРИЛМАЛАРИНИ АЛМАШТИРИШДА ЮЗАГА КЕЛИШИ МУМКИН ЭКОЛОГИК ВАЗИЯТЛАР ТАҲЛИЛИ - Ахмедов Л.Н; Уралов И.Т; Султонов А.О; Холов И.А.; Эшмухамедов М.А (TADQIQOTLAR, 2025)
Кириш:  Нефт  ва  газ  саноати  ҳар  бир  мамлакатнинг  асосий  саноат драйверлари  ҳисобланади.  Ўзбекистон  Республикасида  ҳам  президент Ш.М.Мирзиёевнинг  ушбу  соҳадаги  олиб  бораётган  ишларга  бефарқ эмасликлари,  яқин  йиллар  ичида  нефт  ва  газ  соҳасини  ривожлантиришга бағишланган селектор йиғилишлари натижасида нафақат маҳсулот қазиб олишга балки  ундаги  ишларнинг  ҳавфсиз  бажарилишлари  юзасидан  назоратни кучайишига сабаб бўлмоқда. Олиб борилаётган сиёсатлар натижасида чет элдан инвесторларнинг  соҳага  жалб  қилиниши  натижасида  эскирган  технологиялар янгисига  алмаштирилмоқда  ва  самарадорлик  юқори  бўлмоқда.  Шундай инвесторлик шартномалари асосида “AndijonPetro” ҚК МЧЖ, “SEG” ҚК МЧЖ (аввалги  “Jizzaxpetro”  ҚК  МЧЖ)  ларни  мисол  тариқасида  келтиришимиз мумкин.