MAVZU: ICHAK INFEKTSIYALARI - Pratov Muxammadg’ulomjon (TADQIQOTLAR, 2025)
Infeksion kasalliklar — patogen mikroorganizmlar (bakteriyalar, viruslar, eng sodda jonivorlar va hokazo)ning kishi, hayvon va oʻsimlik organizmiga kirib koʻpayib, zararli taʼsir koʻrsatishi natijasida kelib chiqadigan kasalliklar. Infeksion kasalliklardan baʼzilari  (masalan,  qizamiq)  bemorga  yaqin  yurilganda  yuqadi,  ularga  „yuqumli kasalliklar“  termini  juda  mos  keladi.  Infeksion  kasalliklardan  baʼzilari  (masalan, bezgak) bemorga yaqin yurilganda („kontakt“ yoʻli bilan) yuqmaydi, demak, ularga „yuqumli  kasaaalliklar“  termini  unchalik  toʻgʻri  kelmaydi.Bemor  organizmida  shu kasallikni vujudga keltiruvchi maxsus mikrob borligi va kasallikning odamdan odamga yuqishi mumkinligi Infeksion kasalliklarning asosiy belgilaridir