MAVZU: OVQAT HAZM QILISH A’ZOLARI TIZIMINI BAHOLASH. - Qodirova Dilnozaxon Sultovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ovqat  hazm  qilish  tizimi  tananing  samaradorligi  va  ish  qobiliyatiga  sezilarli ta'sir ko'rsatadi va ovqat hazm qilish tizimining o'tkir va surunkali kasalliklari ishdan bo'shash  va  nogironlikning  eng  keng  tarqalgan  sabablaridan  biridir.  Shu  nuqtai nazardan, kasb shifokori ma'lum bir kasbning o'ziga xos ehtiyojlari bilan bog'liq holda gigiena va ovqatlanish talablari bo'yicha takliflar berish uchun quyidagi usullardan biri bilan chaqirilishi mumkin: kasbga xos bo'lgan omillarning har biriga ta'sirini baholash uchun. ovqat hazm qilish tizimining morbid holatlarini keltirib chiqaradigan yoki ilgari mavjud bo'lgan yoki boshqa kasbdan mustaqil bo'lishi mumkin bo'lgan boshqalarni og'irlashtiradigan; yoki kasbga umumiy yoki maxsus yaroqlilik haqida fikr bildirish. Ovqat hazm qilish tizimiga zararli bo'lgan ko'plab omillar kasbiy kelib chiqishi bo'lishi  mumkin;  Ko'pincha  bir  qator  omillar  birgalikda  harakat  qiladi  va  ularning harakatiga individual moyillik yordam berishi mumkin. Quyidagilar eng muhim kasbiy omillar  qatoriga  kiradi:  sanoat  zaharlari; jismoniy  vositalar;  va  zo'riqish, charchoq, noto'g'ri pozitsiyalar, ish tempining tez-tez o'zgarishi, smenali ish, tungi ish va noto'g'ri ovqatlanish odatlari (ovqatlanish miqdori, sifati va vaqti) kabi kasbiy stress.